Drahý, dostupný, kvalitní, slavný. V několika slovech takto můžeme popsat nám dobře známou značku. Výhodou rumu Ron Zacapa je bezesporu jeho rozsáhlá distribuce v obchodech, restauracích a barech všeho druhu napříč republikou. Nejeden z nás řekne, že Zacapa je jeho nejoblíbenější rum. Podívejme se na několik faktů o značce, které bychom měli znát. Výběr oblíbených rumů naleznete ZDE.
1. Doktor jej přivedl na svět
Doktorem nemyslím lékaře, ale chemika Alejandro Burgaleta, který si nějákou dobu pohrával se způsobem destilace a stabilizace jeho rumu, než vůbec vznikla první lahev. To vše se odehrávalo v Guatemale, kde v roce 1976 se svět dočkal, a nejpíše si v tu dobu ani zcela neuvědomoval, jaký klenot v kategorií rumu vznikl. Velmi rychle se z něj stal jeden z TOP produktů, které se v Guatelamale vyráběly a začal dobývat i zbytek planety.
2. Za vším hledej ženu
Tvůrcem je můž, ale žena je současně doslova srdcem celé společnosti. Původem z Nicaraguy, Lorena Vasquez, se po svatbě přestěhovala za manželem do Guatemaly. Ve firmě pracuje již přes 30 let, vše si musela vydřít od základů, začinala na oddělení kvality a postupně se prodírala výše až na pozici nejváženější. Master Blender. Osoby na této pozici zodpovídají za vše spojené s kvalitou nápoje. Funkci zastávají spoustu let, vězte, že ze stovek ne-li tisíců světových palíren, není příliš mnoho, kde by tuto pozici obstarávala žena.
3. Kolečko s příběhem
Typickým znakem Zacapy je „kolečko z tkaniny“ umístěné na lahvi verze 23Y. Nicméně, není to jen bezduchá ozdoba lahve. Již zmíněná Lorena Vasquez podporuje místní komunitní spolky, které ozdobu vyrábějí. Původní produkt jsou sušené palmové listy.
4. Rum Zacapa 23Y zraje 23 let v sudech?
Častý omylem jež slýchám je spojen s bájnou „23“ na lahvi. Opravdu zraje 23 let v sudech? Bohužel neplatí obecně dané pravidlo pro všechen alkohol, které by stanovovalo jaká čísla můžou na lahvi být. Konkrétně u Zacapy se jedná o mix (blend) 6-23 letých rumů. Nejstarší složka rumu zrála 23 let, ale její skutečný podíl na obsahu nezjístíme.
5. THE HOUSE ABOVE THE CLOUDS
Plantáže pro sběr cukrové třtiny se nacházejí 350 m.n.m., následně se posouváme mnohem výše do 2333 m.n.m. kde v místě zvaném „The House Above The Clouds“ rumy Ron Zacapa dozrávají. Výše položené místo, ve kterém rumy zrají byste nenašli. Lorena Vasquez toto místo vybralo, kvůli konstatním chladnějším podmínkám, které nejsou agresivní, a dopřejí rumu pomalejší a méně intenzivnější způsob zrání. Zkrátka čas hraje svou roli a konzistentní přístup vyústí nakonec ve skvěle konzistentní nápoj.