5 věcí, které byste měli vědět o rumu Ron Zacapa

Ron Zacapa je jedna z nejpopulárnějších značek rumu na trhu díky své dostupnosti, kvalitě a slávě, kterou si získala. Tento rum si získal srdce mnoha spotřebitelů díky svému lahodnému a vyváženému chuti. Jednou z největších výhod Ronu Zacapa je jeho široká distribuce po celé republice. Jeho lákavá chuť je k dostání nejen v obchodech, ale také v restauracích a barech, čímž se stává oblíbenou volbou nejen pro domácí pití, ale také pro společenské události. Kvalita Ronu Zacapa je bezpochyby jedním z jeho nejsilnějších argumentů pro jeho popularitu. Vyrábí se z vysoce kvalitních ingrediencí, především z cukrové třtiny, která pochází z Horní Guatemaly.

Rum zraje až 23 let v sudech po bourbonu a sherry, což mu dodává unikátní a bohatou příchuť. Své si o této značce může říci také mnoho známých osobností, které si vychutnávají její lahodnou chuť. Ron Zacapa se stává nejlepším společníkem při mnoha příležitostech, ať už je to pití s přáteli nebo rozpouštění na večírku. Pokud tedy rovněž patříte k milovníkům rumu a Ron Zacapa je také vaším nejoblíbenějším druhem, je dobré si připomenout několik zajímavých faktů o této značce. Nejenže je to zárukou kvality, ale také dokazuje, že se jedná o rum, který nemusíme hledat daleko, protože je dostupný téměř všude a zaručeně nás nezklame.

Doktor jej přivedl na svět

Myslím si, že odborníkem na rum není nutně lékař, ale spíše chemik Alejandro Burgaleta, který se nějaký čas zabýval inovacemi v destilaci a stabilizaci rumu v Guatemale. V roce 1976 pak vyrobil první lahev svého rumu a byl svědkem jeho úžasného úspěchu. Na začátku si pravděpodobně ani neuvědomoval, jaký skvost v kategorii rumu vytvořil. Jeho rum se rychle stal jedním z nejlepších produktů v Guatemale a začal si získávat pozornost i na celém světě.

Za vším hledej ženu

Tvůrcem je muž, ale žena je současně doslova srdcem celé společnosti. Původem z Nicaraguy, Lorena Vasquez, se po svatbě přestěhovala za manželem do Guatemaly. Ve firmě pracuje již přes 30 let, vše si musela vydřít od základů, začínala na oddělení kvality a postupně se prodírala výše až na pozici nejváženější. Master Blender. Osoby na této pozici zodpovídají za vše spojené s kvalitou nápoje. Funkci zastávají spoustu let, vězte, že ze stovek ne-li tisíců světových palíren, není příliš mnoho, kde by tuto pozici obstarávala žena.

Kolečko s příběhem

Charakteristickým rozpoznávacím znakem Zacapy jsou malé „kolečka z tkaniny“, které jsou umístěné na lahvi verze 23Y. Tato ozdoba není pouhým dekorem, ale má hluboký sociální význam v místní komunitě. Jak už jsme zmínili, jejich tvorba je podporována místním podnikatelem Lorenou Vasquez, který dává práci mnoha místním komunitním spolkům. Tyto ozdoby jsou původně vyrobené z sušených palmových listů, což odkazuje na důležitost přírody a tradičních způsobů místních obyvatel. To ukazuje na důležitost udržování místní kultury a tradic, což je také viditelné v dalších aspektech života v Zacapě. Tento malý doplněk na lahvi verze 23Y tedy představuje mnohem více než jen estetický prvek, ale je to symbol místní identity a komunitního ducha.

Rum Zacapa 23Y zraje 23 let v sudech?

V populárním mýtu se často objevuje tvrzení, že tento rum zraje 23 let v sudech. To však není pravda a neplatí přesně pro Rum Zacapa 23Y, jak by mohlo být na první pohled předpokládáno. Například pro rum Zacapa je tento předpis zcela jiný. Jeho složení totiž tvoří směs rumů, jejichž stáří se pohybuje mezi 6 a 23 lety. Nejstarší část, která do směsi patří, zraje v sudu 23 let, ale její reálný podíl v lahvi není možné přesně určit. Důvodem je, že zraje v sudu společně s mladšími komponenty a jejich poměr se postupem času může měnit. To však neznamená, že rum Zacapa není kvalitní, právě naopak – jedná se o velmi vysoce ceněný a zákazníky oblíbený destilát.

THE HOUSE ABOVE THE CLOUDS

Plantáže cukrové třtiny se nacházejí ve výšce 350 m.n.m., avšak výrobní místo rumu Ron Zacapa, nazvané „The House Above The Clouds“, se nachází výš než jakékoliv jiné místo, až ve výšce 2333 m.n.m. V tomto unikátním prostředí, vybraném Lorennou Vasquez, dozrávají rumy Ron Zacapa. Toto místo bylo vybráno díky jeho konstantním chladnějším podmínkám, které nejsou příliš agresivní a umožňují pomalejší a méně intenzivní zrání. Díky tomu má rum dostatek času na dokonalé vyzrávání a konzistentní přístup k výrobě zajišťuje výsledný produkt, který je vynikajícím a konzistentním nápojem.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *