Mojito je jeden z nejpopulárnějších koktejlů na světě. Spojením ingrediencí jako bílý rum, limetka, perlivá voda, led, třtinový cukr, máta vznikl úžasný nápoj pitelný kterýkoliv den v roce. Mojito chutná velmi svěže a lehce. Chuť je dále lehce nasládlá, kyselá, štiplavá – prostě skvěle vyvážená. V baru vám vše připraví na počkání. Nicméně doma zvládnete přípravu za několik málo minut, pokud máte všechny suroviny.

Originální recept pravděpodobně pochází z Kuby, tuto informaci najdete na většině webů. Každopádně mnoho zdrojů uvádí, že Kubánský původ bývá často zpochybněn. Ve finále, my zde nejsme historici a jak to přesně bylo asi ze 100% jistotou nedokáže říct nikdo. My si jen řekněme, jaký mojito recept si připravíme ve verzi s alkoholem i bez alkoholu (nealko / virgin).

Jak už to bývá s velkými recepty, vzniklo také spoustu alternativ a my si také několik z nich ukážeme.

Jaký použít alkohol do mojita

Nakoupit limetky a třtinový cukr všichni zvládneme, problematikou může být výběr správného alkoholu. V barech a recepturách se nejčastěji setkáme s bílým rumem Havana Club Anejo 3y. Pokud jste ještě mojito nepili, či vás čeká akce, kde bude více lidí a neznáte do detailu jejich chutě, zvolte určitě Havana Club Anejo 3y z důvodů jeho univerzálnosti a typické chuti, která se do koktejlů hodí a budete slavit úspěch.

Znáte mojito a rádi byste zvolili trošku zajímavější bílý rum, který váš koktejl vystřeli někam jinam? Moje odpověď a rada zní stručně: “Zaměřte se na estery!“. Bílé rumy s vyšším/vysokým obsahem esterů dodávají drinkům naprosto dokonalou, neobyčejnou chuť a vůni jež nelze k ničemu jinému přirovnat. Přiznám se, že pokud si dělám daiquiri nebo mojito pro sebe, používám už jen vysoko-esterové rumy. Estery vznikají přírodní fermentací rumu. Zde mojich 5 tipů.

  1. Warehouse #1 Overproof White WPE
  2. Mhoba Pot Still High Ester 65,2%
  3. Hampden Estate Rum Fire
  4. Rum Nation Jamaica White Pot Still
  5. Warehouse #1 Overproof White HLCF

Jak připravit nealko/virgin mojito

Příprava virgin/nealko mojita je náročností stejná jako příprava alko verze, jednoduše nepotřebujete žádný alkohol a stačí vám pouze perlivá voda s ostatními surovinami jež vidíte níže v receptu. Virgin mojito je tedy podstatně levnější na přípravu a můžete ho servírovat takřka komukoliv.

 

Alternativní způsoby přípravy mojita. Čím lze nahradit, co přidat?

  • Kokosové – nahradíte kompletně perlivou vodu kokosovou vodou
  • Kiwi – do základu k limetce a cukru přidáte ¼ oloupaného kiwi a rozmačkáte společně
  • Cucumber (okurka) – k základu přidáte cca 1/2cm plátek očištěné salátové okurky bez semínek
  • Strawberry (jahodové) – do základu přidáte 2 menší jahody a rozmačkáte, můžou být i mražené, zhruba 2 lístky máty můžete nahraďit bazalkou
  • Borůvkové – přidejte do základu několik kuliček borůvek a nebojte se u této varianty nahradit bílý rum čistou vodkou.
  • Melounové – do základu vložte navíc kousek 2x2cm melounu (bez pecek!!)

Všechny alternativy lze použít také pro přípravu virgin/nealko mojito. Nebojte se experimentovat, ale doporučuji nad přípravou alternativ přemýšlet a nedávat tam třeba jablka, banány apod. Musí to trochu dávat smysl.

„Nepodceňujte výběr perlivé vody, či její domácí přípravu například v SodaStreamu či jiném výrobníku sody. Je důležité, aby voda byla perlivá opravdu hodně a dodala mojitu potřebný říz. Na mojito není třeba moc surovin, o to důležitější je jejich kvalita.“ Martin Blokša

MOJITO – Recept jak připravit

Jak připravit kubánské mojito v domácích podmínkách si ukážeme v následném receptu vč tipů jak udělat virgin/nealko verzi a návrhy jaký použít alkohol.

Pomůcky

  • 250ml sklenice
  • muddler / barmanská drtička

Suroviny

  • kostky ledu (množství, které naplní sklenici)
  • 10 lístků máta (čerstvé lístky)
  • 2 lžíce třtinový cukr
  • 4 cl bílý rum (Můj tip: Mhoba Pot Stilled High Ester 65,2%)
  • 2 cl limetková šťáva
  • 4 cl perlivé vody
  1. do sklenice vložíme mátu, limetkovou šťávu a cukr
  2. prodrtíme muddlerem/drtičkou, aby se chutě a vůně uvolnily a spojily
  3. přidáme do sklenice led skoro až po horní okraj
  4. přidáme perlivou vodu a bílý rum
  5. horní okraj sklenice potřeme kouskem limetky a máty a servírujeme

-