Mojito je jeden z nejpopulárnějších koktejlů na světě. Spojením ingrediencí jako bílý rum, limetka, perlivá voda, led, třtinový cukr, máta vznikl úžasný nápoj pitelný kterýkoliv den v roce. Mojito chutná velmi svěže a lehce. Chuť je dále lehce nasládlá, kyselá, štiplavá – prostě skvěle vyvážená. V baru vám vše připraví na počkání. Nicméně doma zvládnete přípravu za několik málo minut, pokud máte všechny suroviny.
Originální recept pravděpodobně pochází z Kuby, tuto informaci najdete na většině webů. Každopádně mnoho zdrojů uvádí, že Kubánský původ bývá často zpochybněn. Ve finále, my zde nejsme historici a jak to přesně bylo asi ze 100% jistotou nedokáže říct nikdo. My si jen řekněme, jaký mojito recept si připravíme ve verzi s alkoholem i bez alkoholu (nealko / virgin).
Jak už to bývá s velkými recepty, vzniklo také spoustu alternativ a my si také několik z nich ukážeme.
Jaký použít alkohol do mojita
Nakoupit limetky a třtinový cukr všichni zvládneme, problematikou může být výběr správného alkoholu. V barech a recepturách se nejčastěji setkáme s bílým rumem Havana Club Anejo 3y. Pokud jste ještě mojito nepili, či vás čeká akce, kde bude více lidí a neznáte do detailu jejich chutě, zvolte určitě Havana Club Anejo 3y z důvodů jeho univerzálnosti a typické chuti, která se do koktejlů hodí a budete slavit úspěch.
Znáte mojito a rádi byste zvolili trošku zajímavější bílý rum, který váš koktejl vystřeli někam jinam? Moje odpověď a rada zní stručně: “Zaměřte se na estery!“. Bílé rumy s vyšším/vysokým obsahem esterů dodávají drinkům naprosto dokonalou, neobyčejnou chuť a vůni jež nelze k ničemu jinému přirovnat. Přiznám se, že pokud si dělám daiquiri nebo mojito pro sebe, používám už jen vysoko-esterové rumy. Estery vznikají přírodní fermentací rumu. Zde mojich 5 tipů.
- Warehouse #1 Overproof White WPE
- Mhoba Pot Still High Ester 65,2%
- Hampden Estate Rum Fire
- Rum Nation Jamaica White Pot Still
- Warehouse #1 Overproof White HLCF
Jak připravit nealko/virgin mojito
Příprava virgin/nealko mojita je náročností stejná jako příprava alko verze, jednoduše nepotřebujete žádný alkohol a stačí vám pouze perlivá voda s ostatními surovinami jež vidíte níže v receptu. Virgin mojito je tedy podstatně levnější na přípravu a můžete ho servírovat takřka komukoliv.
Alternativní způsoby přípravy mojita. Čím lze nahradit, co přidat?
- Kokosové – nahradíte kompletně perlivou vodu kokosovou vodou
- Kiwi – do základu k limetce a cukru přidáte ¼ oloupaného kiwi a rozmačkáte společně
- Cucumber (okurka) – k základu přidáte cca 1/2cm plátek očištěné salátové okurky bez semínek
- Strawberry (jahodové) – do základu přidáte 2 menší jahody a rozmačkáte, můžou být i mražené, zhruba 2 lístky máty můžete nahraďit bazalkou
- Borůvkové – přidejte do základu několik kuliček borůvek a nebojte se u této varianty nahradit bílý rum čistou vodkou.
- Melounové – do základu vložte navíc kousek 2x2cm melounu (bez pecek!!)
Všechny alternativy lze použít také pro přípravu virgin/nealko mojito. Nebojte se experimentovat, ale doporučuji nad přípravou alternativ přemýšlet a nedávat tam třeba jablka, banány apod. Musí to trochu dávat smysl.
„Nepodceňujte výběr perlivé vody, či její domácí přípravu například v SodaStreamu či jiném výrobníku sody. Je důležité, aby voda byla perlivá opravdu hodně a dodala mojitu potřebný říz. Na mojito není třeba moc surovin, o to důležitější je jejich kvalita.“ Martin Blokša
MOJITO – Recept jak připravit
Jak připravit kubánské mojito v domácích podmínkách si ukážeme v následném receptu vč tipů jak udělat virgin/nealko verzi a návrhy jaký použít alkohol.
Pomůcky
- 250ml sklenice
- muddler / barmanská drtička
Suroviny
- kostky ledu (množství, které naplní sklenici)
- 10 lístků máta (čerstvé lístky)
- 2 lžíce třtinový cukr
- 4 cl bílý rum (Můj tip: Mhoba Pot Stilled High Ester 65,2%)
- 2 cl limetková šťáva
- 4 cl perlivé vody
- do sklenice vložíme mátu, limetkovou šťávu a cukr
- prodrtíme muddlerem/drtičkou, aby se chutě a vůně uvolnily a spojily
- přidáme do sklenice led skoro až po horní okraj
- přidáme perlivou vodu a bílý rum
- horní okraj sklenice potřeme kouskem limetky a máty a servírujeme