Pravděpodobně nejoblíbenější míchaný drink současnosti v České republice je bezesporu, původem italský, Aperol Spritz. V zimním období jde poněkud do ústraní, aby se vrátil s prvními jarními zahrádkami u restaurací, oranžovými slunečníky a bannery. V zahraničí je sezónost odlišná, respektive to není jen o letním období, ale i zimní sezóna s lehátky na sjezdovkách je pro Aperol Spritz relevantní. Italové, švýcaři, rakušáci v restauracích u sjezdovek tento míchaný nápoj nabízejí a lyžaři ho rozhodně nedomítají. Pít pořád horký čaj a svařák se po chvilce nakonec pravděpodobně omrzí. Jaký je správný Aperol Spritz recept, jeho příprava, varianty, si řekneme v dnešním článku. Věřte, je to velmi jednoduché, stačí dodržet několik základních kroků. 

Aperol Spritz: Co vše si připravit? Na brčko zapomeňte.

  1. Aperol Aperitivoitalský hořký pomerančový likér, tzv. bitter, vzniklý roku 1919, typický svou oranžovou barvou s  pouhými 11% alkoholu.
  2. Prosecco Cinzano Pro-Spritz velmi suché italské šumivé víno, vytvořeno speciálně pro míchaný nápoj Aperol Spritz, Cinzano i Aperol vyrábí firma Gruppo Campari, která doladila šumivé víno do nejmenšího detailu, aby v nápoji Aperol Spritz docílili nejlepší chuťi.
  3. Perlivou vodu  výběr značky nechám na vás.
  4. Led – klasické kostky ledu nebo nahrubo nasekaná tříšť
  5. Plátek pomeranče
  6. Sklenici na víno o objemu 300-500ml

3-2-1 aneb původní recept na přípravu

Všechno to začalo odpočtem, který byl zároveň i krásným vodítkem pro zapamatování receptu. Omyl vyloučen plně není, jelikož musíme vědět čeho 3 díly, čeho 2 díly a čeho 1 díl. 

Původní Aperol Spritz recept – v postupných krocích

  • Naplníme 2/3 sklenice ledem
  • 20ml perlivá voda (1 díl)
  • 60ml Cinzano Pro-Spritz (3 díly)
  • 40ml Aperol Aperitivo (2 díly)
  • Plátek pomeranče

Jak se Aperol Spritz připravuje dnes? – Vyzkoušejte nový recept

Nová doba si žádá nový recept. Dozajista ve spoustě barů a restaurací dodržují stále původní postup přípravy, nicméně nový trend přípravy nápoje si jde pevně za svým a musím uznat, že změna je k lepšímu. Vyšší podíl samotného Aperolu dodává nápoji pomerančovou a plnou chuť, která rozhodně není na úkor svěžesti či lehkosti nápoje.

Konkrétní novinkou je, že prosecca i aperolu dáváte stejné množství a na závěr pouze „zastříknete“ perlivou vodou.

Nový Aperol Spritz recept – v postupných krocích

  • Naplníme 2/3 sklenice ledem
  • 60ml Cinzano Pro-Spritz 
  • 60ml Aperol Aperitivo 
  • Zástřik perlivou vodou (odhadem 5ml, ale spíše od oka)
  • Plátek pomeranče 

Závěr

Ať už si vyberete jakoukoliv varinatu přípravy, nebojte se ji připravit doma. Troufám si tvrdit, že Aperol Spritz je skvělý svou univerzálností a může chutnat opravdu všem. Stačí několik málo minut a připravíte na zahradní párty nebo večerní posezení drink pro všechny a všichni budou spokojeni. Osvěžení např. Jagermeisterem pak bude jen třešinka na dortu :).

Za zmínku na závěr stojí TIP barmanů zkusit nahradit šumivé víno klasickým suchým bílým vínem, které dodá celému mixu Aperol Spritz nový rozměr.

Všechny potřebné suroviny zakoupíte na Alkohol.cz

Obrázek převzat z Aperol.com