| |

Jak připravit Aperol Spritz – Nový recept vs. původní

Aperol Spritz, původem z Itálie, je pravděpodobně nejoblíbenějším míchaným drinkem současnosti v České republice. V letních měsících se těší velké popularitě v kavárnách a restauracích, kde jej podávají pod oranžovými slunečníky a bannery na zahrádkách. Nicméně v zahraničí, zejména v Itálii, Švýcarsku a Rakousku, je tento drink oblíbený po celý rok, jelikož ho nabízejí i na zimních sjezdovkách. Lyžaři si jej dokonce oblíbili natolik, že ho do párty na svahu neodmyslitelně zařadili. Přestože pořádání horkého čaje a svařáku možná při ochlazení po čase přestane být atraktivní, Aperol Spritz dokáže potěšit každým douškem. A jak si tento osvěžující koktejl připravit? Stačí dodržet několik jednoduchých kroků, které si popíšeme v dnešním článku.

Existuje mnoho variant tohoto nápoje a každý může najít tu, která mu bude nejpříjemnější. S trochou snahy a správnou kombinací ingrediencí můžete připravit perfektní Aperol Spritz recept, který vás rozhodně nadchne.

Aperol Spritz: Co vše si připravit? Na brčko zapomeňte.

  1. Aperol Aperitivo – italský hořký pomerančový likér, tzv. bitter, vzniklý roku 1919, typický svou oranžovou barvou s  pouhými 11% alkoholu.
  2. Prosecco Cinzano Pro-Spritz – velmi suché italské šumivé víno, vytvořeno speciálně pro míchaný nápoj Aperol Spritz, Cinzano i Aperol vyrábí firma Gruppo Campari, která doladila šumivé víno do nejmenšího detailu, aby v nápoji Aperol Spritz docílili nejlepší chuťi.
  3. Perlivou vodu  výběr značky nechám na vás.
  4. Led – klasické kostky ledu nebo nahrubo nasekaná tříšť
  5. Plátek pomeranče
  6. Sklenici na víno o objemu 300-500ml

3-2-1 aneb původní recept na přípravu

Všechno to začalo odpočtem, který byl zároveň i krásným vodítkem pro zapamatování receptu. Omyl vyloučen plně není, jelikož musíme vědět čeho 3 díly, čeho 2 díly a čeho 1 díl. 

Původní Aperol Spritz recept – v postupných krocích

  • Naplníme 2/3 sklenice ledem
  • 20ml perlivá voda (1 díl)
  • 60ml Cinzano Pro-Spritz (3 díly)
  • 40ml Aperol Aperitivo (2 díly)
  • Plátek pomeranče
aperol

Jak se Aperol Spritz připravuje dnes? – Vyzkoušejte nový recept

Moderní doba přináší nové trendy i do oblasti přípravy nápojů. Mnoho podniků dodržuje klasický postup, ale nový způsob přípravy nápoje se rychle stává stále populárnějším a musím přiznat, že je to změna k lepšímu. Použití většího množství Aperolu přidává nápoji plnou a sladkou chuť, aniž by ubral na svěžesti nebo lehkosti. Zajímavým novým prvkem je, že stejné množství prosecca a aperolu se smíchá a na závěr se do nápoje přidá ještě trochu perlivé vody. Tento recept přináší úžasnou kombinaci, kterou bychom neměli podceňovat.

Nový Aperol Spritz recept – v postupných krocích

  • Naplníme 2/3 sklenice ledem
  • 60ml Cinzano Pro-Spritz 
  • 60ml Aperol Aperitivo 
  • Zástřik perlivou vodou (odhadem 5ml, ale spíše od oka)
  • Plátek pomeranče 

Ať už se rozhodnete pro libovolný způsob přípravy, nebojte se experimentovat a připravit si Aperol Spritz doma. Jeho univerzálnost jej dělá vhodným pro každou příležitost a dokáže oslovit širokou škálu chuťových preferencí. Stačí jen několik minut a můžete na zahradní párty nebo při večerním posezení překvapit své hosty lahodným drinkem, který si snadno připravíte i pro větší skupinu. A pokud hledáte ještě více osvěžení, můžete do něj přidat například Jägermeister, který mu dodá ještě zajímavější chuťové nuance.

Zkusit nahradit šumivé víno za tradiční suché bílé víno je také skvělý tip od zkušených barmanů. Tímto jednoduchým krokem můžete celému Aperol Spritzu dát nový rozměr a objevit nové odstíny jeho chutě. Takže neváhejte a zkuste si připravit tento populární italský aperitiv přímo u vás doma. Vaši hosté budou jistě nadšení a vy si užijete společnost s krásně dochuceným nápojem v ruce. Na závěr vám přejeme příjemnou zábavu a dobrou chuť!

Ještě pro Vás mám originální recept na Aperol, přímo od výrobce.

Oficiální receptura Aperol Spritz schválená Mezinárodní barmanskou asociací (IBA)

Ingredience

  • 3 díly Prosecco D.O.C. (9 cl)
  • 2 díly Aperolu (6 cl)
  • 1 střik perlivé vody (3 cl)
  • 1 plátek pomeranče

Recept

  1. Nasypte kostky ledu do sklenice kulatého tvaru na stopce.
  2. Nalijte 3 díly Prosecca D.O.C. (9 cl).
  3. Dále nalijte 2 díly Aperolu (6 cl) a 3 cl perlivé vody.
  4. Nakrájejte pomeranč na plátky a použijte je jako ozdobu.

Tipy a triky

Příprava skvělého nápoje Aperol Spritz je stejně jednoduchá jako když počítáte: 3-2-1. Je to poměr 3 dílů Prosecca, 2 dílů Aperolu a 1 dílu perlivé vody. Pokud odměřujete, je to 90 ml Prosecca, 60 ml Aperolu a 30 ml perlivé vody. Pokud neodměřujete, jednoduše nalévejte a odhadujte podle barvy.
Aperol Spritz chutná nejlépe s ledem ve velké sklenici na víno ozdobené plátkem pomeranče a v dobré společnosti.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *