Máte rádi horké nápoje v zimních dnech? A když se do nich přidá troška alkoholu, máte je ještě raději? Svařené víno všichni známe, známe i punč nebo grog. Poslední dobou se lze setkat s horkým jablečným moštem (brňáci by řekli „turbomoštem“ oblíbeným na vánočních jarmarcích v Brně), horkou hruškou, medovinou, brusinkou a můžeme jít takto do nekonečna.. v zásadě mají všechny podobné jmenovatele.
Já hledal způsob jak užít do horkého nápoje sladší rum a/nebo whisky, aniž bych musel používat různé šťávy či koncentráty a mohl jsem si nápoj dopřát kdykoliv. Inspiroval mě Jim Beam svým horkým mléčným nápojem, který jsem ale viděl jen na fotce a přesný recept nenašel, tak jsem několikanásobným zkoušením došel k variantě jež uvádím níže. Za mě mírně vede verze se sladším rumem před whisky, jež je v chuti více alkoholová. Nápoj jsem nazval „Ron Snow“.
Suroviny na přípravu horkého nápoje RON SNOW – na 1 porci
- 0,04L – sladší rum (např. Emperor, Heffron, Don Papa) nebo whisky (např. Jim Beam, Jack Daniel’s, Jameson)
- 0,08L – kravské mléko plnotučné (rovno 2x velký panák)
- 0,02L – smetana na šlehání – ideál 33-40% (rovno 1x malý panák)
- špetka skořice
- špetka muškátového oříšku (strouhaného)
- půl lžičky vanilkového nebo obyčejného cukru (volitelně – když mám sladký rum tak nedávám, ale u suchých nebo u whisky to je s cukrem lepší)
- sklenici vhodnou na horké nápoje o objemu cca 200ml
Postup přípravy – Za 5 min HOTOVO
- smícháme veškeré ingredience do kastrůlku
- na sporáku nastavíme nižší plamen (dávám úroveň 5/12)
- občas mícháme a necháme přijít k varu
- čím déle necháte projít varem, tím více bude nápoj lehčí (alkohol se odpařuje)
- přelijeme do sklenice a ozdobíme lehce mletou skořicí a muškátovým oříškem
- podáváme.. (doporučuji s vánočními perníčky, je to skvělá kombinace)
Závěr
Finální nápoj má hebkou konzistenci, je mírně nasládlý a má krásný říz. Když jsem zkoušel verzi s whisky Jack Daniel’s, mělo to sílu a super chuť. Oproti variantě s rumem Emperor, který je sladký sám o sobě, a v chuti horkého nápoje se osvědčil více, jelikož mléko stáhlo jeho sladkost a vznikla skvělá kompozice, kterou jsem pil a pil a nemohl přestat. Svařák už nemá šanci 😀 😀
Všechny potřebné destiláty zakoupíte na Alkohol.cz