Pivo hraje v říši alkoholu specifickou roli, je vlastně vnímáno jako spíše objemový nápoj pro široké masy, který je velmi levný a dobrý. Úvodní článek započne pivní styl Russian Imperial Stout. V rámci magazínu o alkoholu pivo zde budu pravidelně zařazovat, ale v trošku odlišné formě. Jednoduše mi jde o zážitkovost a kvalitu. Pokud mě ohromí někde klasický ležák, najdete zde článek i o něm. V posledních letech, když začal boom minipivovarů se začaly rozšiřovat všelijaké pivní styly typu APA, IPA, Berliner Weisse, Weissbier, Stout atd. Tímto jsme se dotali do zcela nové kategorie, kdy pivo není o objemu, ale o chuti, nápadu, hravosti, kreativitě sládka a rozšiřování obzorů. Stejně to platí i u kvalitního alkoholu, budu psát o typech a stylech piv, které určitě stojí za vyzkoušení. Pivech, které mají chuťový fond postavený mnohem výše než klasický ležák.

Anglie

až 1 rok

40-100 Kč

VHODNÉ NA DÁREK

agsdi-aspengrovestudios

Russian Imperial Stout

%

CELKOVÉ HODNOCENÍ

Russian Imperial Stout – prvotřídnost v každém doušku

Jestli existuje nějaký typ piva, u kterého opravdu stačí jít jen „na jedno“, tak Russian Imperial Stout je pívním stylem, na který to lze navázat. Nenechte se zmást názvem, i když napovídá něco jiného, tak Russian Imperial Stout (RIS) vznikl v 18. století v Anglii. Proč je tedy v názvu Rusko? 

Historické zápisky se liší, v prvním případě popisují návštěvu Petra Velikého v Anglii, kde mu zachutnala silná porter piva a daný styl po něm pojmenovali. Mi se líbí více příběh číslo dva, kde popisují snahu anglického Anchor pivovaru dopravit do Ruska jejich porter, který se ale bohužel po cestě zkazil, což pivovar vyřešil tím, že do další zásilky piva přidal více alkoholu, jakožto konzervantu. Pivo cestu přežilo a setkalo se s velkým úspěchem, kvůli své silné chuti. Krásný příběh a asi mu chci uvěřit.

Jak vlastně chutná?

Správně připravený Russian Imperial Stout, se pyšní silným tělem, plnou, těžkou chutí, lehkou perlivostí a intenzivními tóny kávy, čokolády, karamelu a zejména alkoholu. Celé je to dáno dlouhou dobou pražení sladu, hořkostí chmele a vysokým množstvím alkoholu. Jakou roli hraje alkohol? Značnou. V pitelnosti. Nedoporučuju si dát RIS na žízeň, nebo, když jste žízniví. Zde se setkáváme s něčím zajímavým a sofistikovaným. Já k RIS přistupuji stejně jako ke kvalitnímu tvrdému alkoholu. Vychutnávám si ho velmi pomalu, v malých doušcích.

Servírování a kombinace s jídlem

Zapomeňte na ledově vychlazené pivo. RIS se servíruje v teplotě okolo 12 stupňu Celsia, pokud moc netopíte, ani nepotřebujete lednici. Proč? Jsme opět u palety chutí, která je velmi rozsáhlá a prudkým chlazením tyto aspekty zakrýváme a ztrácejí svůj význam. 

Například dezertní vína, silně sladká, jsou výborná k dezertům, ale RIS rozhodně taky. Není to sladké pivo, ale chutě kávy a čokolády, doplní váš dezert mnohem lépe, kombinaci si zamilujete. V rámci běžných jídel je RIS ideální k tmavým masům, hutným omáčkám a jídlům se základem z kořenové zeleniny.

Cenově se dostáváme do vyšší ligy

Proč je RIS o tolik dražší než ostatní piva? Je třeba vzít v potaz náročnost přípravy a dobu zrání. U některých pivovarů dochází ke zrání klidně i rok, a všechny kroky k jeho přípravě trvají déle, plus násobné množství alkoholu, které se pohybuje v rozmezí cca 9-22%, má na cenu vysoký vliv. Není moc sládků, jež mají odvahu a znalosti, aby se rozhodli tento klenot uvařit, i klientela se teprve v Česku začíná budovat.

ZÁVĚR

Pivo Russian Imperial Stout (RIS), je bezesporu nejlepší stout pivní styl, který jsem kdy ochutnal. Další mu podobné jako Australian Imperial Stout, American Imperial Stout jsou chuťově méně intenzivní, více pitelné a méně založené na alkoholu. Každopádně hlavní slovo má vždy sládek a jeho způsob úpravy.  Já ochutnal viz foto již mnohokrát RIS v Pivovar Ládví CobolisZa mě velká spokojenost, na konec bych doporučil pivo zejména milovníkům piv s vyšším obahem alkoholu a těm jež ocení široké chuťové spektrum nápoje.

Děkuji za přečtení článku, sledujte mne také na Instagramu.

 

Alkohol Magazin

Web o kvalitním alkoholu a krásách, které v malém množství, do života přináší…